Pecha Kucha Night Sofia

Какво е Pecha Kucha Night?

Буквално в превод от японски език pecha kucha означава „свободен разговор”. Форматът на този своеобразен "chit-chat" води началото си от Япония, където за първи път се случва като независимо събитие за млади архитекти и дизайнери, които споделят своите идеи и проекти и се "предизвикват" в своеобразен словестен и имиджов "дуел". Форматът е измислен от Астрид Клайн и Марк Дитам от Klein Dytham architecture., които реалазират първата Pecha Kucha Night през 2003 г., в тяхната галерия. След това до ден днешен над 700 града от цял свят са домакини на този форум.

Pecha Kucha (Пачакча) Night е микс от шоу, приятелски разговор и open-mic вечер, който благодарение на мащаба си се превърна във форум за креативност и споделяне. Запазената му марка е 20х20, което означава, че участниците ще направят своето представяне чрез визуален материал в рамките на 20 слайда от презентацията (със снимки) за 20сек. всеки, и така докато тече презентацията "говорителят" трябва да се вмести в определеното му време (което общо е почти 7 мин.), споделяйки своята идея, мисъл и чувство, като едновременно докосне и ангажира публиката, за да се получи истинска "пачакча".

ФИЛОСОФИЯТА НА СЪЗДАТЕЛИТЕ

Идеолозите на PechaKucha форматa споделят, че „ключът към добрата презентация е да представите нещо, което ОБИЧАТЕ”. Печакча събира почитатели и заради свободното и непринудено споделяне на идеи и мисли, различната емоция, която провокира формата, за да се получи един отворен разговор, който разтапя граници и бариери, събира мислещи и креативни хора, независимо от техните възгледи и професии.

Pecha Kucha Night Sofia

За първи път събитието в България се случва през 2009 г., като негов организатор е Георги Дучев. То набира популярност с изданията си посветени на теми за архитекти и дизайнери, като реализира 9 издания. След близо двегодишна пауза PechaKucha преминава в ръцете на нови организатори – Катерина Миланова и Мария Панайотова от Фондация „Арт Проджектс“, които са и от организаторите на НОЩ НА ТЕАТРИТЕ и координатори на "Европейска Нощ на театъра" за България. PechaKucha Night от 2013 г. се случва в театрални и арт пространства, а темите продължават да провокират актьори, режисьори, журналисти, писатели, творци, креативни и одухотворени хора, които да споделят нещо, което обичат.