Общински драматичен театър „Боян Дановски“ - Перник

Общински драматичен театър „Боян Дановски“

www.odt.pernik.org следете ни във facebook на odtpernik

За нас Театърът е ... Борейки се през годините с немалкото трудности /дълги години бяхме без сцена, след като театралния салон и сцена изгоряха през 2004г./, преодолявайки ги, можем вече да кажем, че това е нашата съдба, защото отговорността за всичко свързано с оцеляването на идеята – театър в нашият град ни дава сили, радост и ние отдаваме много енергия. Театърът в Перник е създаден през 1919 година, а 10 години по-късно Перник е обявен за град. Театър с богата история, което ни дава сили да преодоляваме всички трудности.

Любимото ни представление е ... „За мишките и хората“ по Стайнбек, постановка Асен Блатечки , сценография и костюми Антония Попова, музика Христо Намлиев,  с участието на Асен Блатечки, Калин Врачански, Силвия Петкова, Васил Банов, Илия Добрев, Божидар Попчев, Алексей Кожухаров, Божидар Попчев, Васил Пенов, Васко Чушев, Иван Чипариков

Премиера 2011г.

Най-новото в сезон 2015 е ... В града имаме площад „Кракра“, крепост „Кракра“, така, че това което предстои е да поставим пиесата „Кракра“ – повода е 1000 години от втората обсада на Перник /1016г./. По време на войните на Самуил с Византия българският болярин Кракра Пернишки  отбранява Пернишката крепост и нанася две поражения на византийския император Василий ІІ, който се мъчи да я превземе.

Считаме, че това ще бъде събитие за града ни, а също и от национално културно значение, защото е замислена като мащабен спектакъл подходящ за големи сцени и открити пространства сред исторически места – Пернишката крепост Кракра, амфитеатри и др.

Искаме Театърът ни да бъде възприеман като ... мястото, където не всичко е първосигнално, лесносмилаемо, където от 10 години се стараем  театъра да не е само развлечение, но и да има възпитателна роля основно за младите. Стремим се да го правим  и с подбора на спектаклите – „Атентаторите“ от Георги Данаилов, „Трамвай Желание“, „Кучета“ по Хайтов, „Главанаци“ от Боян Папазов, „За мишките и хората“ по Стайнбек, „Последният янки“ и др.

Ние, екипът на  театъра, „изгаряме“ в това, което правим защото ... чувстваме любовта и подкрепата на нашата вярна публика и живеем с нейният ритъм. В театъра нещата се случват на мига и след това остават да живеят в съзнанието на зрителите, защото в един сценичен откъс могат да се съпреживеят чувства и емоции на цял човешки живот и дори на цяло поколение.

Посланиците на нашия театър ... В трудните години, след като сцената ни беше изгоряла, не може да не изкажем благодарност на хората, които със своя авторитет и творчество застанаха на страната на нашата кауза – Елин Рахнев, проф.Красимир Спасов, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Асен Блатечки, Нона Йотова, Чайка Петрушева, Иван Бърнев ... Не на последно място се зареждаме с ентусиазма на нашите млади артисти – Божидар Попчев, Михаил Петров, сценографа Стоян Чифлички – Танани и всички ателиета, служби и администрация – малък състав, но всеки изпълняващ по няколко длъжности, които от няколко години са гръбнакът на институцията – Драматичен театър Перник.

Участваме в НОЩ НА ТЕАТРИТЕ, защото ... всяка една инициатива свързана с театъра и културата в града ни я приветстваме, а това дава нови хоризонти и възможности пред нас.