Pecha Kucha Night Sofia vol.16 на 18 ноември

Начален час
20:00

Локация
клуб C2H5OH (АЛКОХОЛ)

Трупа
Pecha Kucha Night Sofia

Цени на билети

вход СВОБОДЕН


Pecha Kucha Night Sofia vol. 16

КОГА: 18 ноември (петък), час: 20.00 ч. – 22.00 ч.

КЪДЕ: клуб АЛКОХОЛ

С КОГО: актьори, творци, криейтив хора, почитатели на театъра и Шекспир, в партньорство с LOVETHEATER.BG

ЗА КАКВО СИ ГОВОРИМ: „Знаем, че сме, но не знаем какво можем да бъдем“ - ако бях герой от пиеса на Шекспир щях да бъда...


Знаем, че животът според Шекспир е театър, в който всички сме актьори. Понякога ни се налага да изпълняваме толкова много роли, че изборът може да се равнява само на някой от колоритните образи, които Шекспир обрисува в своите пиеси. Дали сме в лична драма, комедия от грешки или изгаряща любов, независимо какъв актьорски талант имаме - да участваш в пиесата „Живот“ - да бъдеш сценарист, продуцент и режисьор сам на себе си е трудно. Особено когато през цялото време сме на сцената, дори и когато сме сами със себе си – монолозите ни оживяват в съзнанието и „играта“ продължава.

И така, Жулиета мечтаеща за любовта от балкона или Ромео – редящ любовни слова; набедената Дездемона или ревнивия Отело, коварната лейди Макбет или пълководецът Макбет, невинната Офелия или търсещия Хамлет… Избирайте! Завесата се вдига!

 

---- ----

Тази година се навършиха 452 години от рождението и 400 от смъртта на Уилям Шекспир. Шекспир е най-цитираният писател в англоезичната литература, смятан за "английския национален поет" и наричан още бардът на Ейвън или лебедът на Ейвън.

38 пиеси, 154 сонета и 2 поеми е равносметката от 25-годишното му творчество, а неговите произведения „живеят“ преведени и преоткривани и днес. Пиесите му, неизменна класика, остават популярни и актулани през вековете. Те са непрекъснато изучавани, изпълнявани и преинтерпретирани в различен културен и политически контекст по целия свят.

 

Зa Pecha Kucha Night

PechaKucha (ПечаКуча - в превод от японски означава „свободен разговор“) е формат за кратки презентации, който води началото си от Япония, където през 2003 г., за първи път се случва като независимо събитие за млади архитекти и дизайнери, които споделят своите идеи и проекти. PechaKucha се реализира в над 800 града в цял свят, а в София своите презентации със запазения формат 20х20 са споделили архитекти, дизайнери, рекламисти, актьори, режисьори, сценаристи, писатели, музиканти и студенти, като го превръщат във форум за креативност, споделяне на идеи и истории. Съвсем накратко, това е една от най-интересните форми, в която правиш публиката свой съмишленик или провокираш дискусия, но и в двата случая се създава уникална атмосфера на споделеност. За целта, трябва да спазваш златното правило: да презентираш за 6 минути и 40 секунди, като използваш 20 слайда (снимки), които да разкажеш за по 20 секунди всеки.

За първи път събитието в България се случва през 2009 г., като негов организатор е Георги Дучев. То набира популярност с изданията си посветени на теми за архитекти и дизайнери. След близо двегодишна пауза през 2013 г. PechaKucha премина в ръцете на нов организатор – Фондация „Арт Проджектс“ в лицето на Катерина Миланова и Мария Панайотова, които вече 3 години събират почитатели на Pecha Kucha, заради свободното и непринудено споделяне на идеи и мисли, различната емоция, която провокира формата, за да се получи един отворен разговор, в който няма граници и бариери и който събира креативни творчески възгледи.

Идеолозите на PechaKucha вярват, че „ключът към добрата презентация е да представите нещо, което ОБИЧАТЕ”.